Update 10-10-2020. Voorheen was het maken van witregels op Instagram een vak apart. Het leek bijna onmogelijk om alinea’s te maken op dit visuele social media kanaal. Toch waren er een hoop manieren die ik hieronder in deze blog omschreven hebben. Gelukkig is er nu een update geweest van Instagram waarbij je niet meer moeilijk hoeft te doen. En dus ook geen foefjes meer hoeft te gebruiken.

Nieuw: witregels op Instagram zonder trucjes

Toen ik ontdekte dat ik niet meer met allerlei trucjes witregels hoefde te maken heb ik daar direct een Instagram Reels video van gemaakt. Zie hieronder.

Wel merk ik dat ik zelf nog steeds “manier 1” toepas. Maar dat komt omdat ik inmiddels zo gewend ben om die spaties weg te halen, dat het erin gebakken zit. Mocht het zo zijn dat bij jou de update van Instagram nog niet toegepast is kun je sowieso de manieren die hieronder staan uitproberen.

Ik geef regelmatig content tips weg via social media en mijn blogs. De ene keer gaat dat over het schrijven van teksten, een andere keer over hoe je op ideeën komt en nog veel meer. Een van mijn tips gaat over het overzichtelijk houden van je tekst. Door onder andere het gebruiken van alinea’s, witregels, opsommingen en bullets. In een blog zijn deze dingen zo gepiept, maar op Instagram daarentegen is het zo makkelijker nog niet om witregels oftewel alinea’s te maken. Tenminste, dat wás het niet. Inmiddels is het een eitje.

Ik leg je in deze blog uit op welke manier ik zorg voor alinea’s. Er zijn echter meerdere manieren dus ook deze zal ik noemen.

Witregels op Instagram

Ik zie het met regelmaat op Instagram voorbij komen. Lange lappen tekst zonder ook maar een regel wit ertussen. Dat soort teksten lees ik vrijwel nooit. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dat snappen en dus zie je nu met regelmaat dat er puntjes gebruikt worden om een volgende alinea te maken. Of je ziet allerlei emoticons. De een gebruikt telkens een bloemetje om zo een soort witregel te krijgen, een ander een hartje.

Lees ook: 9 creatieve manieren om je Instagram Stories te personaliseren

Dat is natuurlijk een prima oplossing. Vooral die emoticons. Dat valt op en werkt negen van de tien keer goed. Wil jij nou liever een echte witregel zonder puntjes en emoticons? Ook dat is mogelijk.

Witregels op Instagram – manier 1

De “makkelijkste” manier om een alinea aan te duiden op Instagram zelf bestaat nog niet zo lang. Dat komt doordat Instagram het lange tijd onmogelijk maakte om dit te doen. Er was altijd wel een andere manier, maar deze is nogal omslachtig. Gelukkig hoef het nu niet meer zo moeilijk en kan het gewoon in Instagram zelf.

Stap 1 voor witregels

Klik op het plusje in je profiel om een nieuwe foto te plaatsen. Kies een foto en klik op “volgende”. Geef je foto eventueel een filter en klik weer op “volgende”. Daar kun je een tekst invoeren.

Stap 2 voor witregels

Typ de tekst die je wilt in dit schermpje. Wil je na het typen van een (aantal) regel(s) een witregel maken? Zorg er dan voor dat je aan het einde van de zin GEEN spatie typt. Om daarna een witregel (enter) te krijgen klik je (2x) op de RETURN knop. Deze knop vind je bij de leestekens. Zie afbeelding hieronder.

En dat is alles! Op die manier heb je een witregel gecreëerd en kun je verder typen. Let er echter wel op dat achter geen enkele laatste regel/zin een spatie staat. Ook niet wanneer je afsluit met een emoticon. Ook dan haal je de spatie weg. Anders schuift de hele tekst op en heb je alsnog geen witte regels meer.

Overigens is mijn ervaring dat deze manier niet goed werkt wanneer je emoticons op het einde plaatst of meerdere uitroeptekens of puntjes.

Witregels op Instagram – manier 2

Mocht het, om welke reden dan ook, niet lukken om het op de bovenste manier te doen dan is er nog een manier.

Stap 1 notities & haakjes

Voor deze manier heb je de ‘app’ notities nodig. Daar typ je namelijk je tekst. Om een witregel te creëren maak je gebruik van een foefje. Deze heb ik ooit geleerd van Amy Vandeputte. Op de plek waar jij de witregel wilt hebben zet je haakjes. (Kopieer de haakjes hieronder en plak deze in een nieuwe “notitie”.)

Deze haakjes om precies te zijn:

[⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀]

Stap 2 geen spatie

Zorg er ook hierbij voor dat er GEEN spaties aan het einde van een regel staan. Op de afbeelding hieronder kun je zien dat er aan het einde van de laatste zin nog een spatie staat. Haal deze weg.

Stap 3 haakjes weg

Voordat je de tekst kopieert (om in Instagram te plakken) is het handig om de haakjes weg te halen. Dit kan ook in Instagram zelf, maar dan is de kans groter dat je het vergeet en je post al plaatst. Je haalt dus niet de ruimte tussen de haakjes weg. Maar de haakjes zelf wel. Een voor een.

Stap 4 kopiëren & plakken

En dan de laatste stap, kopieer je tekst en plak het in Instagram. Daarna kun je de foto & tekst posten en heb je als het goed is ook witregels gecreëerd.

Witregels op Instagram – manier 3 (en 4)

Manier 1 is er eentje die ik zelf gebruik wanneer ik een spontane post op Instagram wil zetten. Echter de manier die ik zelf het meest gebruik is manier nummer 3. Ik maak namelijk gebruik van een planningstool. In mijn geval is dat de planningstool Later waarin ik mijn posts van te voren inplan. Wanneer ik dus in deze app de teksten typ hoef ik nergens rekening mee te houden. Ik hoef geen spaties te verwijderen of haakjes te plaatsen. Ik typ een tekst in de app van Later en plan hem in. Wanneer mijn post online komt kopieer en plak ik de tekst (ik laat hem niet automatisch online komen dus) en Instagram neemt het precies over.

Maak je geen gebruik van een planningstool en vind je manier 1 en 2 alsnog niet prettig om mee te werken? Er is nog een vierde manier, welke ik overigens zelf nooit gebruik van maak. En dat is om de Captionmaker te gebruiken van Apps4lifehost.com. Open deze site op je mobiel. Typ je tekst inclusief witregels in het daarvoor bestemde vakje, kopieer het en plak in Instagram.

Is het gelukt? Laat je het me dan even weten door me te taggen op Instagram. Dat zou ik heel leuk vinden!

Lees ook: Hoe promoot je jouw blog op Instagram?

Warme groet,
Nicole

PS. Op zoek naar inspiratie om top of mind te blijven? Schrijf je dan in voor mijn 30 dagen content inspiratie training.