Hoe creëer je content voor Instagram die ook nog eens waardevol is? Social media is allang niet meer zien en gezien worden, maar draait om relevante content. Content die van meerwaarde is voor je volgers, waar mensen bewust naar op zoek gaan en die verbind. Maar hoe doe je dat nou? Hoe voeg je waarde toe aan je Instagram content?

Waarde is subjectief

Ten eerste is het belangrijk om je te beseffen dat wat voor de een waardevolle content is, voor de ander juist niets kan betekenen. Wat ik namelijk grappig vind of inspirerend kan een ander juist als irritant ervaren. Daarom is het zo belangrijk om te weten wie jouw ideale volger is, waar hij of zij naar op zoek is en wat diegene leuk en inspirerend vindt.

Drie manieren van waarde toevoegen aan je Insta

Er zijn drie manieren om waarde toe te voegen aan de inhoud van je Instagram posts en stories. En deze drie manieren kunnen weer op talloze manieren worden ingezet. Ik stel ze aan je voor en geef een aantal voorbeelden.

1. Inspiratie en inzicht

Als het gaat om inspireren dan denk je wellicht aan hele grote ondernemers. Van die mensen die duizenden mensen inspireren waaronder jijzelf. Toch hoef je geen duizenden volgers te hebben om anderen te inspireren. En je hoeft ook geen mega verhaal te hebben om dit te doen. Want wat is inspireren en inzicht geven? Je volgers anders laten nadenken en helpen gedrag te veranderen. Wanneer je verandering teweeg brengt in je volger: in acties of gedachtes dán ben je dus inspirerend.

Dat doe je al door je eigen keuzes te laten zien. En dan niet alleen te vertellen wat er allemaal goed gaat, maar ook de dingen die fout gaan of minder goed. Want juist door te vertellen wat er mis gaat en hoe je daarmee om bent gegaan kun je anderen al inspireren. Hierbij kun je heel groots denken, maar juist die kleine dingen die je doet zijn vaak het meest inspirerend. Dingen die voor jou als vanzelf gaan bijvoorbeeld.

2. Emotie en entertainment

De meeste mensen zitten op Instagram omdat ze even weg willen ontsnappen. Ze zoeken afleiding. Wanneer je jouw volger dus iets laat voelen en hun emotie shift dan voeg je dus waarde toe voor hen. Door bijvoorbeeld een verhaal te delen. Te vertellen over iets grappigs wat je hebt meegemaakt of juist herkenning oproept. Niet voor niets dat kattenfilmpjes heel populair zijn, het prikkelt de emotie van de kijker en heeft een hoog entertainment gehalte.

3. Geven van informatie

Daarnaast is het ook heel belangrijk om de waarde ‘informatie’ in te zetten. Alhoewel de andere twee waardes belangrijk zijn zorgt deze waarde ervoor dat je het leven van je volger makkelijker of beter maakt. Het zorgt ergens ook voor jouw expertise status. Je geeft informatie wanneer je kennis deelt, drie tips voor.. geeft of wanneer je bijvoorbeeld lifehacks laat zien. Maar informatie zit hem ook in het vertellen over een boek wat je heel interessant vond, het taggen van de ondernemer waar je een gesprek mee hebt of de locatie van dat ene restaurantje waar je zo heerlijk hebt gegeten te delen.

Meerdere waardes

Het is van belang dat jouw posts of stories in ieder geval een van deze waardes heeft. Maar het mooie ervan is dat je ze ook kunt combineren in jouw content. Soms plaats je iets puur uit entertainment maar halen mensen er toch inspiratie uit.

Daarnaast is het wel belangrijk dat je jouw volgers blijft verrassen. Wanneer je alleen maar stories maakt die informatief zijn of puur entertainment, dan gaat het vervelen. Dan weten mensen wat er komt en zullen ze niet meer altijd de moeite nemen om te kijken. Maar juist door de diverse waardes af te wisselen blijf je jouw volgers verbazen en zullen ze sneller geneigd zijn om toch even een kijkje te nemen om te zien wat je nu weer voor ze in petto hebt.

Gebruik jij alle drie de waardes al in jouw content?