Twee jaar ondernemer. Als je me vijf jaar geleden had vertelt dat ik ondernemer zou worden had ik je niet geloofd. Het was wel een diep verstopte droom, maar ik durfde het nooit écht te dromen. En vandaag ben ik gewoon alweer twee jaar ondernemer. Nu is twee jaar natuurlijk helemaal niet zo lang, maar vorig jaar eindigde ik mijn “geleerde lessen” blog met de woorden dat je elk succes moet vieren.. Dus dat doe ik dan ook. En twee jaar ondernemer zijn is een succes. Dus vier ik dat. Met een feestmaand.

Hoe zowel ik als mijn bedrijf zijn gegroeid

Ik vind het altijd heerlijk om andermans groei te zien. Verhalen over de ups en downs van andere ondernemers verslind ik als zoete koek. Dan heb ik het niet over de “hoe ik in een jaar tijd van €0,- naar €100.000 ging” verhalen. Want daar haak ik juist vaak op af. Daar kan ik me (op dit moment) niet mee identificeren en vaak lees je in zulke verhalen alleen de successen. Niet de dingen waar ze juist tegenaan liepen. Natuurlijk wil ik ook naar die €100.000 omzet toe. Of liever naar zoveel winst. Niet omdat ik zo’n geldwolf ben maar wel omdat ik dan bepaalde dromen van mezelf én van anderen uit kan laten komen. Omdat ik dan nóg meer mensen kan helpen.

Mijn persoonlijke groei

En dat is dan ook waar ik erg in gegroeid ben. Mijn mindset. Een jaar geleden kon ik nog goed zeggen “zolang ik er maar rond van kom”. Maar ik wil meer. Ik wil niet alleen maar rondkomen, ik wil dromen waar maken. Een B&B openen in Zuid Spanje. Mijn gezin meenemen naar Aruba voor een paar weken. Heel veel ondernemers coachen en hen helpen met het delen van hun verhaal. En ja, daar is geld voor nodig. Om te investeren. Om vervolgens daarmee weer terug te verdienen. en dat besef ik me nu gewoon heel erg. Dat alles staat of valt bij mij. Mijn mindset en mijn acties. Want je kunt nog zo’n goede mindset hebben, wanneer je geen actie onderneemt kom je nog nergens.

Groei van mijn bedrijf

Als je me een jaar geleden ook had gezegd dat ik nu met mijn bedrijf workshops zou verzorgen. Dat ik afgelopen zomer een online training heb gehad. Dat ik nu Podcasts zou opnemen… Dan had ik je voor gek verklaard! Maar dat doe ik dus wel. En met succes! Ik zie steeds meer mogelijkheden. En ook steeds meer groei bij ondernemers. Het is altijd mijn missie geweest om anderen naar buiten te laten treden met hun verhaal. En ja ik focus me op bloggen, maar dat kan ook via social media. Of video’s. Of via een Podcast. Net wat bij jou past. En daar wil ik je mee helpen. Met dat verhaal duidelijk krijgen. En de nodige (praktische) handvatten en kapstokken geven.

Van virtual assistant ben ik nu contentcoach en blogexpert. Dat weten inmiddels al heel veel mensen. En daar ben ik trots op!

Mijn geleerde lessen

Ook afgelopen jaar heb ik weer allerlei lessen geleerd. Sowieso de lessen uit het eerste jaar nam ik mee, dat zal de rest van mijn carrière als blogcoach ook zo blijven. Maar er zijn ook wel wat onderwerpen die de boventoon hebben gevoerd.

  1. Mindset is key. Dat het hele ondernemer begint en eindigt met een goede mindset is een les die ik veelvuldig heb geleerd afgelopen jaar. Wanneer je zelf ergens in geloofd en met heel je hebben en houden voelt dat dit is wat je moet doen. Dan komt het goed. Op welke manier dan ook. Jouw positieve gedachten helpen je vooruit en je belemmeringen houden je tegen. Verder doet niemand dat. Alleen jij zelf.
  2. Samenwerken is belangrijk. Daarnaast is het echt goed om een aantal mensen om je heen te verzamelen waarmee je kunt samenwerken, sparren en die je een steun in de rug kunnen geven wanneer nodig. Mensen waar je even je ei bij kwijt kunt. Die je kunnen helpen je mindset weer de juiste kant op te krijgen. Ondernemen doe je voor jezelf, maar met elkaar.
  3. Jij bent je merk. Wanneer je net zoals ik een eenmanszaak hebt, of in ieder geval geen of weinig personeel. Dan is de kans groot dat jij ook je merk bent. Het gaat namelijk niet zo zeer om je producten of je diensten. Het gaat om jou. Mensen kopen van mensen en de tijd van harde marketing is voorbij. Wel een kleine kanttekening hierbij: eigenlijk ben je niet je merk, maar het visitekaartje. Dus laat jezelf zien en horen. 
  4. Vertrouw op je intuïtie. Omdat ik een startende ondernemer was en geen kaas gegeten had hiervan nam ik alles wat iemand anders zei voor waarheid aan. En dat was soms best lastig want er worden nogal veel verschillende dingen gezegd. En dan heb ik het alleen nog maar over ondernemers. Er zijn ook genoeg andere mensen in je leven die een mening hebben. Je mag dan wel naar iedereen luisteren, maar je hoeft niet met alles ook iets te doen. Vertrouw vooral op je intuïtie. Wat past bij jou? Wat voelt goed? Waar ga jij van “aan”?
  5. Doelen stellen is belangrijk. Iets waar ik nog niet zo goed in ben is het stellen van doelen. Waar wil ik heen? Wat wil ik bereiken? Hoe ziet mijn leven er over een jaar uit? Ik had allerlei visualisaties eind vorig jaar en dat is goed. Maar dan moet je er ook naar handelen anders haal je het niet. Ik hield het bij jaar doelen… En maakte er geen kwartaal- en maanddoelen van. Zonde!

Deze feestmaand

Omdat ik zo ontzettend blij ben dat ik twee jaar geleden deze keuze heb gemaakt. En omdat ik de leuke connecties die ik heb opgedaan door het ondernemerschap zo waardeer, heb ik besloten om oktober uit te roepen tot feestmaand. Geen stoptober voor mij, maar juist doorgaan. Vooral doorgaan zoals Barry Stevens altijd zei.

Ik wil jou bedanken. Voor het lezen van deze blog. Voor het volgen van mijn account op social media. Voor de leuke reacties die ik kreeg. Voor alle privé berichtjes. Voor je interesse in mij en in mijn bedrijf. Voor alles.

En daarom heb ik een aantal hele leuke acties bedacht. Acties waarbij ik echt zoveel waarde geef. Eigenlijk absurd. Want de prijzen die ik vraag liggen sowieso veel te laag als ik sommige mensen moet geloven haha. En dan nog extra bonussen erbovenop die zoveel waard zijn… Heb ik je hiermee al nieuwsgierig gemaakt? Dan verwijs ik je graag even naar mijn feestmaand pagina. Daar vind je alle acties die deze maand lopen en vanuit daar kun je ook meteen je plek claimen. Oh en kom gerust vaker even kijken want deze maand houd ik ook allerlei winacties in samenwerking met andere ondernemers..

Hoe lang ben jij al ondernemer?