Thuiswerken met kinderen. Je ziet overal tips voorbij komen. Dus waarom schrijf ik dan ook een artikel hierover? Om eerlijk te zijn komt dat omdat ik vooral heel veel tips lees waarbij er geen rekening wordt gehouden met de huidige situatie. Dat zijn vaak tips die nog stammen uit de tijd voor corona. En dat klinkt heel naar, maar is wel de realiteit.
Thuiswerken met kinderen in de tijd van Corona
Op dit moment is thuiswerken echt veel anders dan wanneer ik normaal thuis werk met de kinderen om me heen. Nu moet je namelijk niet alleen rekening houden met het feit dat de kinderen er zijn. Maar ook met het huiswerk wat zij moeten maken. De spanningen die voelbaar zijn. Het feit dat ze niet kunnen afspreken met andere kinderen. Met extra hygiene. Wellicht is je man ook noodgedwongen thuis, dus nog iemand om rekening mee te houden. Al met al zitten we nu gewoon in een hele aparte situatie. En daarom vroeg ik aan mijn volgers op Instagram of zij tips hebben.
Mijn thuiswerk tips
Thuiswerken lukt mij het beste wanneer de kinderen niet thuis zijn of nog liggen te slapen. Aangezien de kinderen nu dus altijd thuis zijn werk ik vaak in de avond of ik sta wat vroeger op. In de weken dat mijn man ochtenddienst heeft is vroeg op staan heel makkelijk. Want dan gaat zijn wekker om 5 uur en ben ik niet de enige die uit bed hoeft. En omdat hij naar zijn werk gaat (hij heeft een vitaal beroep in de voedselindustrie en kan niet vanuit huis werken) heb ik ook geen afleiding in de vorm van een partner.
Vast dagritme uitproberen
In de eerste week dat de kinderen verplicht van school thuis waren (dat was voor ons al de tweede week, maar omdat er toen allemaal zieken waren heb ik vrijwel niet gewerkt) heb ik de boel een beetje de boel gelaten. Voor een deel van die week waren er nog zieken en het was vooral voor iedereen wennen. Echter begin ik nu in de tweede week toch echt met een dagritme. Het lijkt me fijn als iedereen een beetje weet waar hij aan toe is. Plus onze dochter mag leren dat dit geen vakantie is, maar dat er net zoals op school gewoon vaste momenten zijn.
Extra schermtijd
Wij zijn nooit echt heel streng qua schermtijd maar beperken dit toch zeker wel. Echter zetten wij nu wel heel bewust de schermtijd wat vaker in. De ene keer om ze even lekker stil naar een filmpje te laten kijken op Netflix of Disney+. De andere keer om ze wat te leren. Vooral Squla is hier nu weer populair. Maar ook filmpjes van opa en oma die een boek voorlezen. Of van andere mensen die iets voorlezen of interessants vertellen. Via Schooltv en het jeugdjournaal vind je hele leerzame filmpjes.
Afwisselen
Wat ik nu ook veelvuldig doe is het afwisselen van speelgoed. Zo had ik laatst een badje beneden gezet. Heb ik de duplo weer van zolder gehaald en bouwden we twee dagen lang een hut. Daarna verdwijnt de hut weer voor een poosje want als ik hem volgende week dan weer bouw blijft het leuk en spannend.
Accepteer
Daarnaast is het vooral goed om te accepteren dat het nu anders gaat dan anders. De regel dat je niet werkt wanneer de kinderen thuis zijn schuif je nu dus aan de kant. Sta op om 5 uur net zoals ik als je daardoor even twee uur ongestoord kunt werken. Zet je kinderen eens achter een filmpje zodat je jouw werk kunt afmaken. En ja… ook in het weekend wordt er nu gewerkt. Let er alleen wel op dat je ook nog tijd inbouwt voor jezelf. Ga niet alle uren en minuten die vrij komen aan je bedrijf besteden want dan ga je er straks zelf aan onderdoor.
Thuiswerk tips van andere ondernemers
Stiekem kon ik deze blog ook wel afsluiten na mijn eigen tips. Ik heb namelijk nog veel meer te vertellen hierover. Omdat ik echter ook niet alleen de wijsheid in pacht heb én het goed is om te lezen/horen hoe andere moeders met een eigen bedrijf dit aanpakken geef ik hieronder het woord aan een aantal toppers. Surf ook gerust eens naar hun websites (nadat je deze blog heb gelezen en gedeeld natuurlijk) want wie weet wat voor connecties er gemaakt kunnen worden.
Laat het los, laat het gaan
Stop ermee om achter iedereens kont aan te zitten. In de eerste dagen deed ik dit zelf ook; huiswerk dit, school dat, handen wassen.. om gek van te worden. Nu laten we het meer los en gaan we een stuk relaxter met alles om. School werk wordt leuk door bijvoorbeeld te rekenen met spulletjes uit de natuur en woordjes schrijven in een zelfgemaakte tent. Werken doe ik in de ochtend wanneer de kinderen spelen en als ik een Disney film aan zet heb ik zo nog 1,5 uur. Verder werk ik ook in de avonden.
Evelien van Eefs online office – ondernemer en moeder van 5 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar.
Drie tips van jouw technische coach
Wat voor mijn dochter (en mijzelf) heel goed werk is het werken met een schema. Inclusief de pauzes en speeltijd. Zo weet je kind waar ze aan toe is. Maak daarnaast een “klaslokaal” en spreek af dat in die ruimte dezelfde regels gelden als op school. Geef duidelijk aan wanneer jij aan het werk gaat en maak dan ook afspraken. Bijvoorbeeld 30 minuten werken en daarna 10 minuten qualitytime.
Gea van Jouw technische coach – ondernemer en moeder van een dochter van 7 jaar.
Tips voor pubers
Bij pubers werkt het altijd net een beetje anders dan bij basisschool kinderen. Daar weten Marianne van Tekstgericht en Daphne de Viltbloemist alles van. Hieronder delen zij hun tips.
Marianne: Mijn puber is 14 jaar en het mooie is dat zij inmiddels veel begrijpt en kan plaatsen, daardoor kun je echt het gesprek aan gaan. Haar lessen gaan digitaal door dus ik zorg ervoor dat ik pauzes heb op de momenten dat zij ook pauze heeft. Daarnaast is het extra belangrijk om je puber even ‘uit te laten’ zo af en toe. Want bankhangen kan verleidelijk zijn, maar school is ook beweging. Online vind je leuke beweeglessen, gooi er dan ook het wedstrijd element in.
Daphne: Voor pubers draait hun hele leven om sociaal contact. En laat dit nu net hetgeen zijn wat nu (offline in ieder geval) niet kan. Wat echter wel kan is je puber laten bellen. Dit doen ze normaal nooit, alles gaat via de app. Maar nu is juist de tijd om te doen. Zo horen ze stemmen en met FaceTime erbij ook de gezichten. Zo hebben ze alsnog hun sociaal contact.
Kort maar krachtig
Mijn tip is om te werken als de kinderen op bed liggen. Ik werk van 5 tot 7 uur in de ochtend en van 7 tot 9 uur in de avond. Dat is goed vol te houden tot nu toe.
Carolien, Momboss motivator – ondernemer en moeder van twee kinderen in de leeftijd van 2 en 3.
Samen werken aan de keukentafel
Wij werken met zijn allen aan de keukentafel. We hebben samen afgesproken dat ‘school’ om 9 uur begint. Ze werken met een weektaak die ze van school hebben gekregen en daar staat voor elke dag op wat ze moeten doen. Het schoolwerk is vooral herhaling dus ze kunnen heel zelfstandig aan de slag. De beste tip in deze periode is dat het oké is wanneer het niet gaat zoals je wilt. Focus je vooral op wat wél lukt.
Bonny, VA voor scholen en leerondersteuners – ondernemer en moeder van twee kinderen in de leeftijd van 6 en 10 jaar.
Maak ruimte voor ontspanning
Veel mensen razen maar door, ook in deze periode. Schoolwerk moet af. Je eigen werk moet af. Het huishouden is er ook nog. Je wilt ook online sociale contacten bij houden. En ga zo maar door. Maar maak juist in deze drukke planning ook ruimte voor ontspanning. Denk aan yoga, meditatie, schrijven, een luisterboek, wat dan ook.. even opladen.
Wendy van kauwsieradenenmeer – ondernemer en moeder van twee jongens
Echte aandacht
Geef je kinderen liever 5 minuten échte aandacht, dan een halfuur halve aandacht’. Die 5 minuten echte aandacht voelen zij, dat halfuur halve aandacht ook. En dat is dan niet voldoende. Ze gaan vragen om je echte aandacht. Net zolang tot je het geeft. Linksom of rechtsom, want negatieve aandacht is ook aandacht.
Sanne van Sharpsupport – schreef zelf ook een blog met thuiswerktips die je hier kunt lezen.
Maak afspraken
Maak afspraken over alles. Hoe laat sta je op, wie maakt wat klaar, wie ruimt wat op? Ook qua schoolwerk worden er afspraken gemaakt en is een planning onmisbaar. We hebben dan ook ‘wanneer mag je mama storen’ afspraken gemaakt en we hebben afspraken over smartphone gebruik. En ja ook ik moet me daar aan houden en zij mogen mij daar ook op aanspreken. Wat voor mijn middelste heel goed werkt is werken met de pomodoro techniek.
Elma van Gewoon Opgeruimd – ondernemer en moeder van drie kinderen
Kijk wat past
Kijk naar wat er in jullie leven past in plaats van een fantastisch – het moet allemaal volgens het boekje – programma te maken. Hier staat de laptop de hele dag aan en grijp ik mijn kans als ze zelfstandig aan het spelen zijn. Het is en blijft een zoektocht.
Angela – The Madhouse moeder (Instagram account)
Beweging – langdurige activiteiten – stilte tijd
Angelique van Studio Koester Booster heeft me een hele mail gestuurd met haar tips. Daar heb ik er een paar uitgehaald om met jullie te delen. Start de dag met beweging. Bijvoorbeeld met ‘Nederland in beweging’. Hiermee activeer je alles en het zorgt voor een betere concentratie op het schoolwerk. Ook lekker voor jezelf!
Bedenk activiteiten waar ze even ‘zoet’ mee zijn. Bijvoorbeeld bij het buiten spelen een speurtocht laten maken. Een hindernisbaan maken of een moestuintje aanleggen. Of zet ze aan het tekenen voor opa en oma en/of andere familieleden en vrienden. Post maken is hier zeer favoriet, vooral als ze daarna de post ook nog naar de brievenbus mogen brengen.
Wij werken na de lunch met een uurtje “stilte tijd”. Dan luisteren ze naar een luisterboek of gaan lezen/tekenen. Als het maar stil is en ze zelf iets doen. Dat werkt erg goed, mijn dochter vraagt nu zelfs of er in het weekend ook stilte tijd is.
Angelique van Studio Koester Booster – ondernemer en moeder van drie kinderen.
Verdeel de taken goed
Deze tip is er voor de gezinnen waarbij beide partners thuis werken. Het is dan slim om de taken goed te verdelen en elkaar juist veel af te wisselen. Door te wisselen qua ’taken’ (werk/kinderen) houd je beide energie om zowel te werken als te zorgen.
Maaike van Moe-dig – ondernemer en moeder van twee zoons (5 en 3 jaar)
Conclusie over thuiswerken met kinderen
Zoals je ook wel aan de tips kunt zien is er niet één juiste manier om thuis te werken. Er zijn meer dan genoeg tips die je zou kunnen uitproberen, maar houd vooral in gedachten dat het bij jou en je gezin moet passen. Merk je dat een bepaalde tip niet werkt voor jou, laat het dan gaan en probeer iets anders uit. Deze situatie is vreemd, moeilijk en onbekend. Verwacht daarom ook niet teveel van jezelf en je kinderen.
Heb jij nog aanvullende tips, laat dan vooral een reactie achter of stuur een mail.