Oh jee, het is eindelijk zover. Ik staar naar een knipperende cursor. Ik wil perse deze week een blog online gooien, het liefst gisteren nog. Er komt echter niks uit mijn vingers. Alhoewel ik normaal van het content plannen ben heb ik de afgelopen tijd mijn voorraad blogs erdoorheen gejast. Wat resulteert in een ‘help waar is mijn inspiratie gebleven’ hoofd. Ja lieve mensen, ook mij overkomt dit dus wel eens. Ik weet ook precies wat de oorzaak is. Ik heb de afgelopen tijd geen content batch dag ingepland.

Tijdens zo’n batch dag schrijf ik namelijk een voorraad blogs zodat ik nooit zonder zit. Nou ja. Totdat je dus alle blogs gepubliceerd hebt en geen nieuwe content hebt geschreven. Nu dus. Je zult begrijpen dat ik de volgende dag alvast heb ingepland waarop ik weer zo’n partij blogs ga schrijven. Gelukkig gaf deze situatie mij juist ook de inspiratie om alsnog een blog te schrijven. Over content batchen en waarom het echt noodzakelijk is om dit in de zomer nog te doen.

Wat is content batchen?

Voor ik uitleg waarom het essentieel is om een dag in te plannen waarop je content gaat creëren zal ik eerst eens uitleggen wat het eigenlijk inhoudt. Wanneer je een batch dag houdt betekent dat eigenlijk dat je je tijdens die dag 100% focust op één taak. In dit geval is dat dus bloggen of andere content schrijven, maar je kunt het dus ook toepassen op je administratie, bijwerken van je website of je workshop voorbereiden.

Heel concreet betekent het dus dat je een dag blokt waarop je in een keer een aantal blogs gaat schrijven. Je kunt zo’n dag dan ook nog indelen in verschillende blokken. Bijvoorbeeld de eerste twee uur ga je de onderwerpen die je hebt gekozen uitwerken wat betreft steekwoorden. Daarna besteed je twee uur aan het schrijven van de content. Dan twee uur voor afbeeldingen en het toepassen van SEO en de laatste twee uur redigeer je alle geschreven blogs. Op die dag gaat je telefoon uit en blokkeer je alle andere verleidingen.

Wat zijn de voordelen van een batch dag inplannen?

Het klinkt misschien als een saaie dag omdat je jezelf op slechts één taak richt. Geloof me, achteraf ga je er ontzettend blij mee zijn dat je dit gedaan hebt.

1. Je gaat strategischer aan het werk

Het is zondagavond dus tijd om een blog te schrijven. Elke maandag komt er namelijk een blog online op jouw website. Je pakt je lijst met onderwerpen tevoorschijn en kiest random een onderwerp uit. Na een half uur tikken heb jij je blog af, nog even wat afbeeldingen erbij zoeken en hij kan online.

Klinkt prima toch? Bereik je er echter ook mee wat je wilt? Werk je gericht ergens naartoe? Sluit het aan bij al je andere blogs? Waarschijnlijk niet. En dat is juist waarom het matchen van blogs zo handig is. Omdat je in één dag blogs schrijft voor een langere periode sluiten ze meer bij elkaar aan en zullen ze ook veel eerder een gezamenlijk doel hebben. En dus ook dat doel bereiken.

2. Je krijgt veel meer gedaan

De hele dag door van de ene taak naar de andere hoppen of je een dag lang concentreren op één taak. Welke van de twee levert het meeste op denk je? Juist ja. Het matchen van je content. Dit komt doordat je dan veel meer focus hebt dan wanneer je telkens je hersenen weer een andere opdracht geeft. Die omslag kost veel te veel tijd.

Je zult dan ook zien dat wanneer je een hele dag blogs schrijft je gemiddeld veel minder tijd kwijt bent dan wanneer je wekelijks een blog schrijft. Plan je de blogs ook nog eens in scheelt je dat nog meer tijd. En die tijd kun je dan weer besteden aan andere belangrijke zaken. Denk bijvoorbeeld aan klanten helpen, leuke dingen doen met vrienden of lekker even naar het strand.

3. Je vermijd stress

Doordat je niet elke week weer tegen een knipperende cursor hoeft te kijken heb je heel wat minder stress. Niet elke week weer bedenken wat je gaat schrijven. Geen taken verplaatsen naar een volgende dag of week omdat je er niet aan toekomt. Wanneer je regelmatig een batch dag inplant krijg je jouw werk altijd af. Zeg maar dag tegen de stress!

4. Je kunt vooruit werken

Ga je op vakantie of lig je een week ziek in bed? Geen probleem, jij hebt je blogs allang geschreven en al ingepland staan. Dat is dan ook het grootste voordeel van het batchen van content. Je kunt van te voren al rekening houden met drukke tijden. Of wanneer drukke tijden of andere dingen op je pad komen ben jij al goed voorbereid. Zo blijf je met regelmaat de zaadjes planten die je dan later weer kunt oogsten.

Tips om zo productief mogelijk te zijn

Wil jij echt zo productief mogelijk zijn op de ingeplande dag zelf? Lees dan zeker even deze tips door.

Bereid jezelf zo goed mogelijk voor

Wanneer je op de dag zelf nog moet bedenken waar je over wilt gaan schrijven dan verlies je kostbare tijd. Bepaal daarom van te voren al wat je doel van de dag is en hoe je deze gaat halen. Bedenk voor welke periode de blogs zijn en of er een bepaalde dienst, product of thema centraal staat.

Maak een checklist

Om zo productief mogelijk te zijn is het verstandig om een checklist te maken die je telkens weer afvinkt. Naast dat het goed is om op te schrijven welke posts en hoeveel posts je wilt schrijven zijn er ook een aantal afzonderlijke taken die afgevinkt moeten worden.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • het bepalen van een doel voor elke blogpost
  • research doen
  • uitschrijven van de blog
  • redigeren van de blog
  • spellingscontrole
  • een call to action toevoegen
  • SEO in orde maken
  • Afbeeldingen zoeken en bewerken
  • Social media posts inplannen

Je kunt deze taken het beste voor alle blogs tegelijk doen. Dus niet voor elke blog de checklist afwerken. Maar eerst voor alle blogs het doel bepalen. Daarna voor alle blogs research doen. Dan de blogs uitschrijven. En zo verder. Wanneer je op deze manier werkt vermijd je dat je hersenen continu moeten wisselen, iets wat nadelig is voor je productiviteit.

Koppel de werkzaamheden aan je energie

Ben jij net als ik in de ochtend het meest productief en energiek? Dan is het slim om juist in de ochtend al het schrijfwerk te doen en later op de dag bijvoorbeeld het uitzoeken van afbeeldingen. Houd hier tijdens je batch dag zeker rekening mee.

Blok een dag in de zomer en creëer!

Heb ik je weten te overtuigen? Plan dan in de zomer nog jouw content batch dag in. Op die manier heb je direct na de zomer al je content al ingepland en kun je al je aandacht richten op jouw klanten. In de zomer heb je vaak meer tijd om aan je bedrijf te werken, terwijl je buiten de vakantie om vooral in je bedrijf werkt. Stel het dus niet langer uit en ga ermee aan de slag!

De zomer is het ideale moment om een content batch dag in te plannen

Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van content of het vinden van onderwerpen? Schrijf je dan vandaag nog in voor mijn online vijfdaagse content creatie training. Je ontvangt in je eigen tijd en op je eigen tempo allerlei kapstokken en handvaten van mij waarmee ook jij waardevolle content kunt gaan delen.