Thuiswerken is voor mij niet vreemd. Dit doe ik al jaren met veel plezier. Met uitzondering van de trainingen en workshops die ik buitenshuis geef natuurlijk. Nu we echter gedwongen zijn om thuis te werken merkte ik dat sommige dingen zoals het opnemen van video’s niet past in een huis vol kinderen. Daarom besloot ik om een ruimte te huren en daar de video’s op te nemen voor mijn mini cursus content creatie en mijn Content Academy. Zowel voor, tijdens als na het opnemen van de video’s leerde ik een heleboel en deze lessen wil ik graag met jou delen. Wie weet heb je er nog wat aan.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Spontaan video’s opnemen vind ik ontzettend leuk om te doen. Vooral als het voor Instagram Stories is of als ik opeens een inzicht heb die ik direct wil delen. Echter geldt over het algemeen toch echt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Vooral als het gaat om video’s voor een cursus, een online training of zoals in mijn geval ook een Academy. Spontaan is dan niet helemaal de juiste manier.

Zorg er daarom voor dat je van te voren nadenkt over je doel en doelgroep. Wat wil je met de video bereiken en voor wie maak je de video? Het is ook slim om vooraf alvast te bedenken waar je het in ieder geval over wilt hebben. Zelf schreef ik voor een aantal video’s precies uit wat ik wilde zeggen. Maar dat was een valkuil. Juist doordat ik het te precies had opgeschreven lukte het me niet om dit op de juiste manier over te brengen. Een goede voorbereiding is echt het halve werk en dus niet het hele werk. Zorg voor steekwoorden, een houvast. Niet een volledig script.

Weg met afleiding

Omdat ik wist dat ik thuis teveel afleiding zou hebben in de vorm van kinderen, een man, huishouden, het boek waarin ik aan het lezen ben en nog veel meer besloot ik om een ruimte te huren. Een ruimte voor mij alleen waar ik dus ook geen afleiding had in de vorm van andere mensen of geluiden van buitenaf. Ideaal. Ik vergat echter om mijn telefoon op vliegtuigstand te zetten waardoor ik tot twee keer toe gestoord werd tijdens het opnemen door een telefoontje.

Je zult nu denken “twee keer, had je van de eerste keer niets geleerd?”. Maar nee. Dat kwam op dat moment dus niet eens bij me op. Pas naderhand dacht ik ‘oh ik had hem ook wel op vliegtuigstand kunnen zetten’.

Zorg voor publiek

En dan bedoel ik dat dus niet letterlijk dat je voor publiek zorgt, want dat is dan weer teveel afleiding. Maar beeld jezelf jouw publiek in. Op het moment dat ik de video’s ging maken had ik al een aantal deelnemers aan mijn cursus én voor mijn Academy. Superfijn want zo kon ik me die mensen allemaal voor me zien. Ik wist precies tegen wie ik het had in mijn video’s en dat scheelde zoveel.

Maak jij video’s maar heb je nog geen deelnemers aan je cursus of online training? Dan zijn er vast wel mensen van wie je weet dat de training goed zou passen. Dan kun je hen voor je zien.

Plan ruim de tijd

Vier uur de tijd had ik. Vier uur om 9 video’s te maken. Video’s die per stuk ongeveer zo’n 5 tot 15 minuten zouden duren. In totaal is dat 2 uur en een kwartier. In eerste instantie had ik maar drie uur de tijd. Maar ik zorgde ervoor dat er nog een uur bij kwam zodat ik voldoende speling zou hebben. Vooral met het opnemen van video’s mag je er rekening mee houden dat je soms een video opnieuw moet opnemen. Omdat er bijvoorbeeld opeens iets omvalt. Of omdat je echt niet uit je woorden komt.

Het liefst neem ik mijn video’s in één keer op, maar ik ben ook realistisch en weet dat het soms toch over moet. Ondanks mijn ruime planning was ik alsnog bang dat ik te weinig tijd zou hebben. Stukje onzekerheid natuurlijk. Gelukkig bleek dit dus niet zo en was ik 45 minuten van te voren klaar.

Laat het perfectionisme los

De eerste keren dat ik video’s ging maken begon ik telkens wanneer ik ook maar hakkelde opnieuw met opnemen. Al was ik al 10 minuten bezig, toch startte ik weer opnieuw. Ik wil namelijk niet teveel editten in video’s want dat ziet er zo gek uit. Maar het moest wel perfect zijn. Fouten maken mocht niet. Ook was ik heel kritisch als het ging over hoe ik eruit zag of wanneer ik te vaak uh zei.

Dit zorgde ervoor dat ik soms wel tien of twintig keer een video opnieuw opnam. Niet vreemd dus dat ik al heel snel besloot geen video’s meer op te nemen. Maar weet je wat het is? Perfectie bestaat ten eerste niet en is ook helemaal niet nodig. Als ik zelf video’s bekijk van anderen dan ben ik helemaal niet bezig met de imperfecties maar met de boodschap in de video zelf. De tips die worden gegeven, de informatie die ik krijg. Dat is het allerbelangrijkste. Dus waarom lette ik er bij mezelf dan wel op?

Wat voor mij hielp bij het opnemen van de video’s voor mijn cursus is dat ik de week erop al zou starten met deze cursus en de video’s dus ook wel echt af moesten. Daarnaast kon ik thuis niets opnemen en moest het dus wel in die vier uur die ik had op locatie. Dit zorgde ervoor dat ik mijn perfectionisme wel opzij moest zetten.

Overige lessen die ik leerde

Voor het opnemen van mijn video’s gebruikte ik mijn telefoon. Ik heb een iPhone XR en de camera daarvan is eigenlijk net zo goed als die van mijn vlogcamera (die overigens stuk is). Echter maakte ik één grote fout. Ik gebruikte de selfie stand omdat ik daarmee mezelf kon zien en dat vond ik prettig. Het nadeel hiervan is alleen dat de kwaliteit van de video daarmee dus achteruit gaat. Deze frontcamera is namelijk niet zo goed. Ga ik nu de video’s opnieuw maken? Nee. Ga ik het de volgende keer anders doen? Ja!

Naast het gebruiken van de selfie stand maakte ik nog één fout. En dat is dat ik vergat om mijn laptop mee te nemen. Op mijn laptop stond namelijk het document met alle info over de video’s. Uiteindelijk is dit op een andere manier opgelost en had ik het geluk dat mijn man het document kon doorsturen. Maar handig is het niet. Mijn tip is dus om van te voren een lijstje te maken van alles wat je nodig hebt. Doe dit dan ook niet een uur van te voren maar start daar op tijd mee zodat je het lijstje eventueel kunt aanvullen.

En als laatste les wil ik nog meegeven dat het slim is om voor jezelf vast te leggen welke video’s een must zijn. En als je dan nog tijd over hebt kun je een aantal laagdrempelige video’s maken. Bijvoorbeeld voor social media. Zorg er dan voor dat je die extra video’s ook voorbereid, Zodat je niet blokkeert wanneer het zo ver is. Dat overkwam mij namelijk.

Heb jij al eens video’s gemaakt voor je bedrijf? En hoe ging dat?