Jezelf laten zien is eng. En daarmee bedoel ik niet ‘alleen’ maar af en toe een foto plaatsen of eens een blog schrijven. Nee ik bedoel jezelf echt laten zien. Vertellen over hoogte- en dieptepunten, over wie jij werkelijk bent en waarom jij bepaalde dingen doet. Dat is eng. Of beter gezegd: dat kan eng zijn. Maar waarom is het eng? En waarom is het toch goed om dit te doen?

Waarom is jezelf laten zien eng?

Ondanks dat ik al jaren mezelf online laat zien vind ik het soms toch nog eng. Of misschien kan ik beter het woord ‘spannend’ gebruiken. Ik vind het spannend. Bij foto’s heb ik dat gevoel niet meer zo snel. Maar wel wanneer ik bijvoorbeeld live ga op Facebook of Instagram. Of wanneer ik een aantal Instragam Stories maak. En zelfs bij bepaalde blogartikelen.

En de reden dat ik het spannend vind is omdat mensen dan ook iets van mij kunnen gaan vinden. Het kunnen positieve gedachten zijn, maar stel nou dat het negatief is. Stel nou dat niemand op mij zit te wachten? Dat mensen denken (of zeggen): “heb je haar weer”. Dit zijn allemaal belemmerende gedachten. Gedachten die jij wellicht ook herkent. En die jou tegenhouden om ook werkelijk jezelf te laten zien.

En dat is zo super zonde! Want deze gedachten houden jou tegen om je doel te bereiken. Ze houden je tegen om de wereld kennis te laten maken met jouw geweldige zelf en alles wat je te bieden hebt. Al zie je dat misschien zelf niet zo. Je hebt een doel, een missie. En om dit te bereiken is jezelf laten zien heel belangrijk.

Houd jezelf niet tegen

Het is niet zo makkelijk om die belemmerende gedachten weg te krijgen. Wat wellicht wél helpt is om je doel voor ogen te blijven houden. Zo heb ik op mijn persoonlijke blog ontzettend veel gedeeld over mijn toenmalige postnatale depressie. Dit was doodeng. Want naast het taboe wat erop rust was het ook best spannend wat de mensen in mijn omgeving ervan zouden zeggen. Niet iedereen was het er dan ook mee eens dat ik dit deed, maar ik sterkte me in de gedachten dat ik er anderen mee kon helpen.

Nu nog steeds, meer dan twee jaar na dato, ontvang ik nog mailtjes van vrouwen die er zo blij mee zijn. Omdat ze zichzelf herkennen en daardoor gesteund voelen. Hoe mooi is dat!

En daarom probeer ik ook altijd met alle andere dingen mijn doel voor ogen te houden. Want wat wil ik ermee bereiken? Bijvoorbeeld dit blogartikel die je nu leest. Deze schrijf ik omdat ik ook mijn eigen kwetsbare kant wil laten zien. Zo op het eerste oog gaat het me wellicht gemakkelijk af. Maar ook ik heb zo mijn onzekerheden, tegenslagen en drempels. Dat maakt me menselijk. Dat maakt me net zoals jou. En dat is ook wat ik wil laten zien.

Hoe je jezelf toch kunt laten zien

Wanneer je het spannend vindt om jezelf te laten zien hoef je echt niet meteen in het diepe te springen. Voordat ik vertelde over mijn depressie heb ik ook eerst geschreven over hele andere dingen. Meer huis, tuin en keuken achtig. Dus start bijvoorbeeld met het delen van een foto van jezelf. Vertel een andere keer iets over jezelf wat nog niemand wist. En begin dan met iets kleins. Zo kun je steeds een stukje verder gaan en meer delen. Dat kan zijn in een videoreeks, blogartikelen, op Instagram Stories, het maakt niet uit waar. Zolang je jezelf maar laat zien.

En nee, dit geldt echt niet alleen voor bloggers of coaches. Juist ook fotografen, webshopeigenaren en andere beroepsgroepen hebben ontzettend veel baat bij het zichtbaarder worden. Want je wordt niet zichtbaar met alleen productfoto’s. Mensen zien je misschien wel, maar blijven niet hangen. Door jezelf te laten zien blijf je hangen. En gaan mensen jou en je bedrijf volgen om wie je bent. En zullen ze uiteindelijk ook kopen om datgene wat je uitstraalt.

Zichtbaar worden door bloggen

Wil jij graag jezelf laten zien door te bloggen maar weet je niet goed hoe of waarover? Ik geef eenmalige en/of maandelijkse brainstormsessies waarbij we samen gaan kijken naar de onderwerpen. Zo kun je direct aan de slag met een contentplanning en met jezelf te laten zien.

Meer informatie hierover? Neem dan contact met me op!