Een paar weken terug plaatste ik een blogartikel online over mijn weg naar het ondernemerschap. Maar voordat ik op de ‘publiceren’ knop drukte heb ik heel lang getwijfeld. Moet ik dit wel vertellen? Is het niet te persoonlijk? Waarom zouden mijn lezers, mijn potentiële klanten, dit willen weten? Allerlei negatieve gedachtes vulden mijn hoofd. Ik durfde mijn eigen advies niet op te volgen.

Ieder verhaal doet ertoe

Ik adviseer namelijk anderen om jouw eigen verhaal te delen. Elk verhaal doet ertoe. Dus ook die van jou. Vooral, of moet ik zeggen juist, wanneer dat verhaal een bijdrage heeft gehad aan wie jij nu bent. En waarom jij dit bedrijf gestart bent. Jouw lezers, jouw doelgroep, willen weten wie jij bent. Wat jou drijft en waarom je doet wat je doet. Ze willen de persoon achter een bedrijf zien. Een van de redenen dat ik zelf bij bepaalde (web)shops iets koop is om het verhaal erachter.

Waarom doe ik dit zelf dan niet?

Je moet een bepaalde drempel over

Wat mij tegenhield was een bepaald soort angst. Ik heb veel over dit onderwerp (mijn postnatale depressie, zie deze blog) geschreven op mijn persoonlijke blog. En toch vond ik het eng om dit te delen met potentiële klanten. Want wat zouden ze over mij denken? Er rust nog best een taboe op dit onderwerp. Wat nu als ze me daarom veroordelen?

Echter besefte ik me, na een aantal gesprekken met mijn coach en business buddy’s, dat dit gedeelte van mijn leven wel een groot onderdeel is van mijn verhaal. Het is een van de grootste redenen dat ik nu ben wie ik ben. Bloggen heeft mij grotendeels geholpen met het overwinnen van de postnatale depressie. En van daaruit ben ik verder gegaan en heb ik uiteindelijk dit bedrijf opgezet.

Als deze depressie iets voor me gedaan heeft dan is het wel sterker worden.

Ik deelde mijn verhaal alsnog

Daarom deelde ik mijn verhaal alsnog. Omdat het niet iets is om me voor te schamen. Het is juist mijn kracht. Het is het begin geweest van het ontdekken van mijn doel en missie in dit leven. En dat is ondernemers helpen met het delen van hun verhaal.

Als ik het zelf niet doe, wie ben ik dan om dit wel een ander te adviseren?

Heb jij je wel eens tegen laten houden door je angsten?

* De uitgelichte foto is gemaakt door Femke van Houts Fotografie