Vandaag, 1 oktober 2018, ben ik officieel één jaar ondernemer. En wat een jaar is het geweest zeg! Want de eerste driekwart jaar richtte ik me enorm veel op mijn persoonlijke blog. En bleef het bedrijf die ik eigenlijk wilde starten een beetje achterwege. Ik had wel hier en daar een opdracht als Virtual Assistant, maar daar bleef het bij. Mijn focus lag bij Meisje Eigenwijsje (mijn persoonlijke blog). Het afgelopen kwartaal kwam daar verandering en in zie hier.. Ik heb in een korte periode ontzettend veel bereikt! En vooral het afgelopen jaar veel geleerd.

Alweer een jaar voorbij?

Alhoewel ik dus alweer een jaar ingeschreven sta bij de kamer van koophandel voel ik me eigenlijk pas sinds een paar maanden ondernemer. Dat komt natuurlijk omdat mijn focus ontbrak, maar vooral ook mijn mindset. Het eerste half jaar was ik ook nog parttime in dienst bij een webshop dus ik deed het er maar gewoon naast.

Dat is dan ook een van de eerste lessen die ik heb geleerd. Want doordat ik ook nog in loondienst was nam ik mezelf en mijn bedrijf niet serieus genoeg. Ik kon me ook niet volledig richten op mijn bedrijf. Op de momenten dat mijn kinderen niet thuis waren werkte ik voor de webshop en waren zij wel thuis kon ik alleen werken als ze sliepen. Je snapt wel, dat werkte niet zo. Dus in maart afgelopen jaar nam ik ontslag en eind april was mijn laatste werkdag in loondienst.

Geleerde lessen als ondernemer

Je leert met vallen en opstaan en dat geldt dus ook als ondernemer. Niet alleen in het eerste jaar maar eigenlijk altijd. En dat is ook niet erg want als je niet valt en daarna weer opstaat dan kun je ook niks leren. Natuurlijk kun je ook veel leren van alle goede dingen die gebeuren. Maar je leert vooral van hetgeen wat er fout gaat. Of anders dan je had verwacht. Wat ik in het afgelopen jaar heb geleerd (en nog moet leren, want sommige dingen wéét ik wel maar nu nog iets mee doen):

Zorg voor een goede basis.

Er komt als starter enorm veel op je af van alles wat je moet en wilt doen. Daarom is het wel belangrijk om voor jezelf heel duidelijk te hebben wat je wilt gaan doen. En vooral waarom. Want zodra die waarom (ook wel de ‘why’ in ondernemersland genoemd) bekend is zul je zien dat het ook veel makkelijker is om te kijken naar wie je doelgroep is, wat zij nodig hebben en wat jij dan aan kunt bieden. Plus je kunt veel beter focus aanbrengen, doelen opstellen en hier je to do lijst omheen bouwen.

Durf om hulp te vragen.

Ik begrijp als geen ander dat je het allemaal zelf wilt doen. Dat had ik in het begin ook. Vooruit, ik vroeg wel om hulp wat betreft de omzetbelasting aan blogvriendinnen. Maar verder dacht ik dat ik het allemaal wel zelf kon. En je kunt ook veel zelf. Maar hoe fijn is het om met een ander te kunnen sparren over dingen. En om niet uren of weken met iets bezig te zijn terwijl je dat in een dag had kunnen doen, als je maar om hulp had gevraagd.

Investeer in jezelf.

Ben niet bang om te investeren in jezelf. Ik durfde geen cent aan mezelf uit te geven. Bang voor de verkeerde keuzes, maar ook omdat investeringen vaak best wat geld kosten. Uiteindelijk heb ik toch de stap genomen en daar ben ik zo ontzettend blij mee. Ik was niet geweest waar ik nu ben als ik niet had durven investeren in onder andere een businesscoach.

Volg je hart.

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is het volgen van mijn hart. En dat betekent dat je daar echt goed naar moet leren luisteren. Zet je hoofd “even” uit en probeer te voelen wat het is wat je wilt. En volg dat pad dan ook. Ik heb in het begin teveel naar mijn hoofd geluisterd maar vanaf het moment dat ik mijn hart aan het woord liet wist ik dat ik er echt voor moest gaan.

Kijk niet teveel naar anderen.

Het is best verleiding om naar anderen te kijken en jezelf te meten aan wat zij doen of gedaan hebben. Niet doen! Blijf bij jezelf en kijk niet naar anderen. Je ziet namelijk niet wat zij allemaal gedaan hebben om datgene te bereiken. Want vergis je niet, ook zij hebben een bepaalde weg afgelopen. Al lijkt het soms alsof het hen aan komt waaien. Dit is zeker niet zo. Het gras lijkt altijd groener bij de ander. Maar iedereen is anders en iedereen loopt een ander pad. En ja, ik heb me hier ook schuldig aan gemaakt. Dat ik mezelf teveel vergeleek met een ander. Dit doe ik soms nog steeds. Maar ik relativeer dit inmiddels veel sneller dan eerst. En kijk dan weer naar mezelf.

Durf uit je comfortzone te komen.

Wanneer je besluit te starten als ondernemer dan stap je al behoorlijk uit je comfortzone. Dat had ik tenminste. Na jarenlang in loondienst gewerkt te hebben ging ik opeens iets doen wat totaal geen zekerheid heeft. Best spannend! En dat is eigenlijk het hele ondernemerschap. Dingen doen die je spannend vind zoals live gaan op Instagram of die ene potentiële klant bellen. Door dit soort dingen toch te doen kom je heel wat verder..

Beschik over veel geduld, vertrouwen en doorzettingsvermogen.

Wanneer je als ondernemer aan de slag gaat dan moet je echt over heel wat geduld, vertrouwen en doorzettingsvermogen beschikken. Er zal namelijk veel op je pad komen. Heel veel moois, maar ook minder fijne dingen. Aan jou om dan toch door te zetten. Jouw droom en je missie te blijven volgen. En ja, dat kost soms erg veel geduld.

Blijf voor jezelf zorgen.

Hier ben ik zelf ook nog niet zo goed in. Maar ik doe mijn best. Want als je goed voor jezelf zorgt, dan zal het ook beter gaan met je. En gaat het beter met jou, dan straal je dat uit. Je doelgroep ziet dat en je klanten zien dat.

En de laatste tip: geniet ervan. En vier je successen… Hoe klein ze ook zijn!