Hoe vaak heb ik deze gedachten wel niet door mijn hoofd laten spoken? “Kom op zeg, dat kun je toch zeker zelf wel?” Meestal gebeurde dat ook vlak voordat ik een investering deed. Alhoewel ik inmiddels mijn hand er niet meer voor omdraai is er een lange tijd geweest dat ik echt geen geld uit kon geven aan mezelf. Kleding kopen voor mezelf? Nee liever voor de kinderen. Naar de kapper? Ach ik ben een half jaar geleden nog geweest. Een cursus volgen voor mijn bedrijf? Nee joh, dat zoek ik zelf wel uit via Google.

Ik kan het zelf wel⁠⠀

Vaak dacht ik iets zelf wel te kunnen. Of ‘ik zou het zelf wel onderzoeken op internet’. En telkens weer liep ik er tegenaan dat het dan toch niet het juiste effect had. Ik modderde alsnog maar wat aan. De conclusie was dan vaak ook “ik kan dit niet zelf” of “ik kan dit zelf maar met hulp kom ik veel sneller waar ik wil zijn”.⁠ Want ook wanneer je zelf iets kunt is het soms veel waardevoller om het uit te besteden.

Zo houd ik regelmatig interviews met ondernemers via Zoom. En die interviews moeten naderhand uitgetypt worden. Kan ik dat zelf? Jazeker. Maar dit kost me zoveel tijd dat ik dit liever iemand laat doen die er 4x minder lang mee bezig is. Ook heb ik geïnvesteerd in een heel duur programma waarin ik leerde hoe ik zelf een online programma kan opzetten. Dit had ik ongetwijfeld allemaal zelf kunnen uitzoeken, maar dan was ik twee jaar verder gok ik zo.

Vragen om hulp is juist een kracht

En laat dat nu net de reden zijn waarom het goed is om hulp. Sommige dingen kun je ook echt wel uitzoeken of leren. Maar hoe fijn is het om hulp te krijgen. En in veel gevallen denk je wel dat je het zelf kunt, maar diep van vinden voel je wel dat het niet zo is. In het afgelopen jaar heb ik niet alleen ontdekt dat ik hiermee worstel. Maar ook andere ondernemers.

Zo sprak ik laatst een onderneemster die hetzelfde concludeerde. Ze wilde eigenlijk niet investeren in mijn pilot traject want ‘ze kon het zelf toch wel’. Het grappige was dat ze in hetzelfde berichtje al aangaf dat het eigenlijk niet zo is. Het was iets wat ze zichzelf voorhield. Een soort belemmering waarmee ze zichzelf tegenhield. Gelukkig kwam ze er zelf al achter en heeft ze alsnog de investering gemaakt.
⁠⠀
Ik ben benieuwd: herken je dit? Houd jij jezelf ook wel eens op die manier ‘voor de gek’?