Wil je meer productiviteit of heb je een taak waar je ontzettend tegenop ziet? Dan is de Pomodoro techniek misschien iets voor jou. Deze techniek heb ik ontdekt sinds ik ondernemer ben en ik ben verkocht. Let wel, ik gebruik hem niet wanneer ik merk in een flow te zitten. Maar wel wanneer ik het gevoel heb me niet goed te kunnen concentreren.

Wat is de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek is een methode om je productiviteit te verhogen. Hij wordt vaak ingezet wanneer je merkt dat je concentratie snel vervliegt of bij taken waar je tegenop ziet. Bij deze techniek hak je de tijd in blokjes. Dit doe je met behulp van een kookwekker, de timer op je telefoon en je hebt er zelfs apps voor.

Hoe werkt deze techniek?

Bij de Pomodoro hak je eigenlijk jouw werktijd in blokken van 25 minuten waarnaar je telkens vijf minuten pauze neemt. Nadat je dit vier keer hebt gedaan (dus na twee uur) neem je langer pauze. Officieel zou je nu ook 25 minuten pauze moeten houden maar ik neem zelf meestal het dubbele.

Wat heb je nodig om met de Pomodoro techniek te werken?

Je kunt ervoor kiezen om alleen aan de slag te gaan met de Pomodoro techniek, maar ik heb het ook wel eens met een aantal andere ondernemers gedaan. Wanneer je het samen doet is het handig om een programma te hebben zoals Zoom waarbij je in een groepsgesprek kunt.

Ter voorbereiding op het werken met deze techniek is het handig om een lijst te maken met taken waaraan je wilt werken. Kies een aantal grotere taken waarvan je weet dat je er minstens 25 minuten mee bezig bent. Weet je van een bepaalde taak dat hij langer dan twee uur duurt, zorg dan voor subtaken.

Wat ook handig is, is om een lijstje te maken voor je pauzes. De pauzes zijn vijf minuten dus let erop dat ze niet veel langer duren. Dat kan natuurlijk wel, maar dan wordt je bezigheid wel onderbroken na vijf minuten. Zelf ruim ik vaak de vaatwasser uit, vouw ik wat kleding op, zing ik mee met de radio of ik maak even een klein ommetje.

En je hebt uiteraard een kookwekker of iets dergelijks nodig. Zelf gebruik ik de timer op mijn telefoon, maar je kunt bijvoorbeeld ook e.ggtimer gebruiken.

Aan de slag!

Wanneer je aan de slag gaat met de Pomodoro techniek begin je met het kiezen van een taak. Het is slim om ook al voor jezelf te bepalen welke ontspanning je gaat kiezen. Zo hoef je niet meer na te denken op het moment dat de pauze begint. Deze gaat namelijk sneller voorbij dan je denkt.

Daarna start je met 25 minuten werken. Kijk niet telkens op de klok hoelang je nog hebt, maar werk lekker door. Het is geen race tegen de klok dus de taak hoeft niet af te zijn, zolang je maar vooruit komt.

Waarom kan deze productiviteit techniek je helpen?

Bij deze techniek hoef je maar vijfentwintig minuten je aandacht op één taak te richten. Dat helpt je met het filteren van alle andere geluiden die je normaal gesproken afleiden. Na die tijd kun je lekker ontspannen en kun je alle afleidingen weer even binnen laten. Je brein vindt dit heel fijn en je zult je dan ook sneller en beter op iets concentreren dan wanneer je uren na elkaar wilt werken.

Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn hoor. Ik zelf gebruik deze techniek ook niet altijd. Maar wel wanneer ik bepaalde taken heb waar ik niet zo goed in ben. Of wanneer ik het idee heb niet echt productief te zijn geweest.

Werk jij wel eens met deze techniek?