Al sinds ik me kan heugen schrijf ik al. In mijn tienerjaren waren dit vooral gedichten. Maar vanaf mijn achttiende ben ik begonnen met bloggen wat betekent dat ik inmiddels alweer meer dan vijftien jaar blog. Wat begon als een hobby uit liefde voor schrijven is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig bedrijf. Maar wat maakt nu dat ik zoveel van bloggen houd? En wat heb jij aan die informatie?

Je ei kwijt kunnen

Vijftien jaar geleden was bloggen nog helemaal niet bekend. Omdat ik dagboeken vol schreef en ontdekte dat typen meer mijn ding was besloot ik een online dagboekje te starten. Bloggen dus. Het was een fijne manier om dingen kwijt te kunnen en vrij anoniem want bijna niemand wist wat het was.

Inmiddels gebruik ik mijn persoonlijke blog nog steeds deels als uitlaatklep. Al denk ik nu wel meer na over wat ik wel en niet vertel. Maar dat komt ook omdat ik daar inmiddels zo’n 20.000 unieke bezoekers heb per maand. En ik dus niet meer zo anoniem ben. Ook voor jou kan het een uitlaatklep zijn. Een manier om de lessen die je hebt geleerd te verwerken bijvoorbeeld.

Talent wordt passie

Schrijven is altijd al iets geweest waar ik goed in ben. Op de basisschool kreeg ik er al complimenten over, mijn Nederlands leerkracht op de middelbare wilde mijn gedichten altijd voorlezen en ook nu krijg ik nog steeds complimenten erover. Ik ben niet de beste speller en ook geen kei in grammatica. Maar ik heb wel talent voor schrijven. En dat talent is nu ook mijn passie en werk geworden. Iets waar ik elke dag vol voor ga.

Als jij ook van schrijven houdt kan het zijn dat je door te bloggen ook echt talent ervoor gaat ontwikkelen. Want hoe vaker je het doet, hoe meer je leert en hoe beter je wordt.

Je kunt overal schrijven

Schrijven kun je overal. Je hebt alleen maar pen en papier te hebben of een laptop of computer. Zo schrijf ik soms hele blogartikelen vanuit de tuin, of ik zit ergens in een lunchroom. Maar ook in de trein of op een event waar ik was heb ik kunnen schrijven. Dat is niet alleen fijn voor mezelf, maar ook voor mijn klanten want zo ben ik erg flexibel. En lukt het schrijven op een bepaald moment niet, dan kun je het inspreken in je telefoon en later alsnog uitschrijven.

Lees ook: deze 9 schrijftips helpen je met het schrijven van een blog

Het is één groot leerproces

Wanneer je blogt leer je zo onwijs veel. Niet alleen over jezelf en jouw voorkeuren, maar ook over dingen waar je van te voren nooit over nagedacht had. Zoals html, SEO, social media invloeden, je schrijfstijl, hoe je het beste foto’s kunt maken en nog zoveel meer. En het mooiste is, je blijft jezelf ontwikkelen. Zo doe ik regelmatig een cursus of volg ik een workshop om nog beter te worden in het schrijven en alles eromheen.

Creativiteit ontwikkelen

Ik dacht altijd dat ik totaal niet creatief was. Maar creativiteit is meer dan alleen goed zijn in tastbare dingen maken. Het klinkt misschien erg stom, maar omdat ik twee linkerhanden heb dacht ik altijd dat ik geen greintje creativiteit bezat. En dat terwijl ik een succesvolle lifeblog heb en mijn klanten ook altijd erg tevreden zijn over mijn schrijfstijl. Bloggen heeft mij niet alleen veel over mezelf geleerd, maar ook over hoe creatief ik eigenlijk ben.

En wie weet herken jij je hier ook wel in. Teksten kunnen schrijven, mensen enthousiasmeren en inspireren is ook creatief!

Verhalen vertellen

Het allermooiste aan bloggen vind ik nog de verhalen die je ermee kunt vertellen. Verhalen met elk denkbaar onderwerp. Ze kunnen andere inspireren, informeren, onderwijzen, activeren of vermaken. De verhalen die je met het geschreven (of in dit geval getypte) woord kunt delen met de wereld kunnen zo waardevol zijn. Niet alleen voor jezelf, maar dus ook voor anderen. En voor jouw bedrijf!

Want door verhalen te delen creëer je een band. En die band zorgt voor vertrouwen…

Het is inspirerend

Sinds ik echt fulltime ben gaan bloggen ben ik veel bewuster bezig met het hier en nu. Ik neem alles veel intenser op en kan in alles iets moois zien, een verhaal. Niet alleen voor mezelf kan en doe ik dat. Maar ook voor anderen. Want in elk persoon en achter elk bedrijf zit een of meerdere verhalen. Verhalen waardoor je zelf geïnspireerd raakt, maar ook waarmee je anderen inspireert. Je raakt steeds meer geïnspireerd door het bloggen en zult op een gegeven moment overal een blogonderwerp in zien.

Waardevolle contacten

Daarnaast heeft het bloggen me ook zoveel waardevolle contacten opgeleverd. Langdurige samenwerkingen met klanten die ik zeer waardeer. Maar ook contacten met andere bloggers en ondernemers. Ik heb zoveel van hen geleerd en doe dat nog steeds iedere dag. Het bloggen heeft ook voor een aantal waardevolle vriendschappen gezorgd. En dat blijf ik bijzonder vinden…

Waarom houd jij van bloggen?