Alhoewel de meeste mensen door het jaar heen het vaak te druk hebben om een boek te lezen merk je in de zomer toch wel een piek. Mensen die regelmatig een boek lezen, lezen in de zomer vaak nóg meer. En mensen die zelden een boek aanraken hebben in de zomer opeens wel de tijd om een boek te lezen. Omdat er bij mij altijd standaard een aantal boeken mee op vakantie gaan besloot ik om een lijst te maken met de 17 boeken die je deze zomer wilt lezen. Zodat wanneer jij ook besluit om een boek te lezen weet welke echt een must read zijn.

Ik heb de boeken trouwens verdeeld in twee categorieën. Boeken speciaal voor ondernemers (sommige boeken zijn niet perse voor ondernemers maar daar schaar ik ze wel onder). En boeken voor de niet-ondernemers. Voor wanneer je geen zin hebt om met je bedrijf bezig te zijn maar ‘gewoon’ iets leuks of interessants of spannends wilt lezen.

Ik verslind boeken

Als jong meisje was ik al een boeken verslinder. En las ik ze niet dan schreef ik ze zelf wel. En dat is dus altijd zo gebleven. Op het moment van schrijven heb ik dit jaar namelijk al 43 boeken gelezen en grote kans dat wanneer de blog online komt dat ik alweer op de 45 zit.

Regelmatig krijg ik dan ook de vraag hoe ik dat in hemelsnaam doe als moeder en ondernemer zijnde. Want ‘daar heb je toch helemaal geen tijd voor’. Mijn antwoord is dan altijd ’tijd maak je’. Ik snap de opmerking overigens wel, want ik heb ook een paar jaar amper een boek aangeraakt. Totdat ik besefte dat ik de enige ben die mijn tijd kan indelen en bewaken. Dus maak ik nu voortaan tijd om een boek te lezen. Want dat is een van mijn grootste hobby’s.

Lees ook: 7 tips voor content tijdens de zomermaanden

Boeken voor ondernemers die je deze zomer wilt lezen

Eigenlijk zijn dit boeken die je sowieso wilt lezen wanneer je aan de slag wilt met persoonlijke ontwikkeling en/of met je verdiepen in het ondernemen. Sommige hiervan heb ik zelf al gelezen en anderen staan op mijn eigen bucketlist van deze zomer.

Nooit meer te druk – Tony Crabbe

Nooit meer te druk van Tony Crabbe is een helder en praktisch boek dat ons helpt om een van de grote problemen van het moderne leven aan te pakken: we zijn te druk. Wat Marie Kondo doet voor je huis, doet Tony Crabbe voor je hoofd en je leven. Er is overigens ook een werkboek die bij dit boek hoort. Deze kun je apart kopen.

You are a badass – Jen Sincero

Je bent gelukkig met je leven maar zou toch nog wat willen veranderen. Iedereen heeft wel dromen of doelen die hij wilt bereiken. Maar hoe geraak je daar? Jen Sincero geeft je in dit boek een peptalk en rijkt je alle tools aan om van je dromen werkelijkheid te maken. Dit boek is niet perse voor ondernemers, ook als je geen ondernemer bent is dit juist een geweldig boek. Ik denk wel dat je er als ondernemer fijne handvatten uit kunt halen.

Wat nou als het ook anders kan – Janne Schuijn

Dit boek was een top van mijn collega Ingrid Vreijsen. Zelf heb ik het dus nog niet gelezen maar hij staat op mijn to read lijstje. Mindsetcoach Janne Schuijn helpt je in dit boek brutaal eerlijk te worden naar jezelf. Het leven is immers geen generale repetitie. Hoe wil jij op je leven terugkijken wanneer je op je sterfbed ligt? Veel mensen denken dat we nu eenmaal zijn hoe we zijn en het daarmee moeten doen. Janne laat zien dat dat niet hoeft; je kunt leren dealen met alle vastgeroeste patronen en overtuigingen die jou op dit moment tegenhouden voluit te leven. In dit boek ontdek je:

  • Hoe je van je perfectionisme, uitstelgedrag en gepieker afkomt.
  • Waarom voor jezelf kiezen juist níét egoïstisch is (maar ook hoe je dealt met het eventuele schuldgevoel).
  • Hoe je meer in het hier en nu kunt, zonder dat je daarvoor eerst “jezelf moet vinden’ op retraite in een ver land.
  • Hoe je het #fucktheodds-principe kunt toepassen in je eigen leven.
  • Wat de werkelijke basis van geluk is (het zal je verbazen).

Focus aan Focus uit – Mark Tigchelaar

Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out. Lees dit boek en je ontdekt:

  • hoe je slimme brain hacks inzet om niet meer af te dwalen
  • hoe je met het “MTW’-principe structureel meer gedaan krijgt
  • hoe je je kunt afsluiten voor de luidruchtigste collega
  • hoe je de denkmachine stopt en makkelijker in slaap valt

Master your mindset – Michael Pilarczyk

Dit zal vast geen onbekende zijn voor de meeste ondernemers maar ik moest hem toch noemen. Ik heb het ebook van Master Your Mindset – Leef Je Mooiste Leven. En dit boek gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Die combinatie maakt dit boek uniek. Michael Pilarczyk schreef een persoonlijk verhaal over inzicht, bewustzijn en de kracht van gedachten. Hij vertelt hoe een plaatjesdraaier van Radio 538 zakenman werd en nu duizenden mensen inspireert als leraar in levenskunst. Zijn filosofie en strategie ontwikkelde hij in de afgelopen vijfentwintig jaar op basis van eigen ervaringen en hij liet zich inspireren door Napoleon Hills ‘Think and Grow Rich’ en door ‘Quantum Leap Advantage’ van zijn zakelijk mentor Dan Peña.

Dé Kick Ass code voor succesvol ondernemen – Veronique Prins

Dit boek kan en mag niet ontbreken in een lijst als deze. Ik ben hem zelf inmiddels voor de tweede keer aan het doornemen. De eerste keer heb ik hem alleen gelezen en nu ben ik met een marker bezig. Het boek is gericht op coaches of therapeuten maar is eigenlijk voor veel ondernemers een geweldig boek om te hebben.

In 10 hoofdstukken leer je wat ervoor nodig is om die succesvolle ondernemer te worden. Veronique neemt je mee op haar pad van de afgelopen jaren en laat je ook de achterkant van ‘de mooie voorkant’ zien. Ze deelt in dit bloedeerlijke en soms confronterende boek de strategische en mindset-kant van succes. Op haar unieke manier: direct, humoristisch en vooral lekker duidelijk, precies zoals Veronique is. Je krijgt in dit boek dé Kick Ass code om je praktijk slimmer en sneller op te zetten.

Dit boek is verkrijgbaar via Managementboek.nl

Think and Grow Rich – Napoleon Hill

Think and Grow Rich is de klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes. De waarheden en wijsheden die Napoleon Hill beschrijft zijn tijdloos, de wetten en regels zijn universeel. Dit boek neemt je stapsgewijs mee in de strategie die miljoenen mensen een fortuin heeft opgeleverd, maar die bovenal de formule is voor een succesvol en voldaan leven. Een boek die ook niet mag ontbreken wanneer je aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling en mindset.

Miracle Morning – Hal Elrod

Dit boek kwam als tip van Jolentha Zaat. Maar zelf heb ik het ook, alhoewel ik hem nog niet helemaal heb uitgelezen. De internationale bestseller Miracle Morning van Hal Elrod heeft al tienduizenden mensen geholpen grote veranderingen in hun leven door te voeren. Zijn Miracle Morning Methode leerde hen een succesvoller maar vooral een rijker en bevredigender leven te leiden. In deze praktische gids beschrijft Elrod hoe iedereen in 30 dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes kan werken aan meer focus en zelfbewustzijn. En dat allemaal voor acht uur ’s ochtends!

Alles is uitvogelbaar – Marie Forleo

Ik volg Marie Forleo al een aantal jaren als blogger zijnde. Dus toen haar boek uit kwam, in de Nederlandse vertaling heb ik hem direct gekocht. Ik heb slechts één hoofdstuk gelezen maar dat heeft niets te maken met het boek en alles met mijn focus. Daarom ga ik hem deze zomer helemaal lezen. Alles is uitvogelbaar geeft lezers de moed om, ondanks hun angsten, hun dromen waar te maken en significante veranderingen in de wereld teweeg te brengen. Het geloof in ons eigen kunnen staat daarbij centraal.
Alles is uitvogelbaar maakt korte metten met disfunctionele overtuigingen en belemmerend gedrag. Forleo neemt je stap voor stap mee in de achtbaan van creativiteit, verandering en vooruitgang.

Super Social – Elja Daae

Je klanten zijn de hele dag online, waar blijf jij? Met dit boek bouw je onweerstaanbare sociale media waarmee je mensen echt bij je onderneming betrekt. Super social verandert de manier waarop je sociale media gebruikt. Niet als iets leuks voor erbij, maar als de basis van je communicatiestrategie. Maak van je onderneming het kloppende hart van een community waar iedereen deel van uitmaakt. Een must-read met voorbeelden van beproefde strategieën, cases en praktische tips voor het zakelijke gebruik van Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube, Instagram en LinkedIn.

Boeken voor niet-ondernemers die je deze zomer wilt lezen

De laatste kus – Wendy Marsman

Dit boek heb ik gekocht onder andere omdat ik Wendy zelf volg op Instagram en haar verhaal me aangreep. Het is een boek wat je in één ruk uitleest. “Hoe ga ik om met het beeld dat mensen hebben van een moeder van een overleden kind, dat volgens velen immers het ergste is, dat je als ouder kunt meemaken? Ik werd zo’n moeder … de moeder van een overleden kind.” In dit boek neemt Wendy Marsman je mee in haar persoonlijke verhaal. Vol pijn, verdriet en rouw, maar zeker ook verwondering om het weer kunnen voelen van een diepe liefde na het verliezen van haar zoontje. Wendy gelooft dat het overlijden van Lennart niet voor niets is gebeurd. En ze vocht als een tijger om meer te mogen zijn dan de moeder van een overleden kindje.

Dit boek is te koop via Wendymarsman.nl

Verdwaald in Tirol – Astrid Habraken

Ook in dit geval kocht ik het boek omdat ik Astrid ‘ken’ via Instagram. Zij vroeg bij mij een gratis sessie aan en zo leerde ik haar kennen. Het is een fijn boek om te lezen. Heerlijk voor de zomer. Stéphanie hoeft niet lang na te denken als haar man Lex thuiskomt met het aanbod voor een baan in Oostenrijk. Dit is haar kans om helemaal opnieuw te beginnen. Zonder een idee van hoe ze haar leven in Innsbruck op gaat bouwen, vertrekt Stéphanie naar haar nieuwe woonplaats. Een stad die ze niet kent en een appartement waar ze nog nooit binnen is geweest.mAl snel merkt Stéphanie dat ze haar oude leven niet zo makkelijk van zich afschudt. Haar emigratiedroom verandert langzaam in een boze droom. Terwijl Lex zich in zijn werk verliest en veel weg is, worstelt Stéphanie steeds meer met zichzelf en met vraag: wat doe ik hier?

De zeven zussen (meerdere boeken) – Lucinda Riley

De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

Licht in de tunnel – Marc de Hond

“We wachten niet tot het licht aan het einde aan de tunnel, maar we hangen zelf de lampjes op.’ Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. Licht in de tunnel is een bijzonder boek met een unieke en inspirerende kijk op leven en dood. Naar Marcs wens verschijnt het na zijn dood. Hij overleed op 3 juni 2020.

Souvenir – Suzanne Vermeer

Nienke Dijkstra en haar moeder Carolien zijn op vakantie in Umbrië, waar ze een meerdaagse kookcursus willen combineren met wandelen, wijnproeven en uitstapjes naar de mooie stadjes in de regio. Op een ochtend is Carolien echter ineens verdwenen. Ze blijkt een taxi naar Florence te hebben genomen, de stad waar ze als tiener enkele jaren heeft gewoond, maar daar loopt het spoor dood. Nienke is ten einde raad. Haar moeder lijdt sinds twee jaar aan de ziekte van Alzheimer en lijkt niet te weten wat ze doet. Met niets anders dan een medaillon als aanwijzing gaat ze op onderzoek uit, maar intussen ontspint zich thuis in Nederland nog een ander drama…

Strandslag – Linda van Rijn

Daniëlle en haar man Gijs hebben onlangs een vakantiehuisje gekocht op Texel, op dezelfde plek waar Daniëlle als kind altijd met haar grootouders naartoe ging. Het is een droom die kon uitkomen dankzij de erfenis die Daniëlle van haar oma heeft gekregen. Tijdens de eerste zomer in hun eigen huisje kunnen ze hun geluk niet op. Het is prachtig weer, de kinderen spelen eindeloos op het strand en Gijs en Daniëlle genieten van de rust en de tijd voor elkaar.

Op een avond meldt zich bij het huisje een bezoeker met een vreemde boodschap. Die klinkt onheilspellend en Gijs en Daniëlle weten niet goed wat ze ermee aan moeten. Het kan niet anders dan dat er sprake is van een misverstand en daarom vergeten ze het voorval snel. Tot Daniëlle haar oude vakantieliefde Mitchell tegen het lijf loopt. Het is hem de laatste jaren niet bepaald voor de wind gegaan, maar wat heeft hij te maken met die vreemde bezoeker? Wanneer hij dreigt om haar gezin iets aan te doen, weet Daniëlle zeker dat ze niet langer kan toekijken. Als de politie niet ingrijpt, zal ze het zelf moeten doen…

Verzwegen – Karin Slaughter

In een ver verleden toen ik nog geen moeder (en ondernemer) was verslond ik de boeken van Karin Slaughter. Nu loop ik alweer een hoop nieuwe boeken achter waarvan dit de laatste is. Echter kun je deze boeken ook op zichzelf staand lezen zonder de andere boeken te lezen.

Een jonge vrouw wordt op brute wijze aangevallen en voor dood achtergelaten. De politie stelt een onderzoek in, maar dat loopt al snel vast. Tot een gevangene Will Trent vertelt dat de aanval een kopie is van de misdaad waarvoor hij jaren eerder veroordeeld is. De man heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn, en nu denkt hij bewijs te hebben. Het wordt Will duidelijk dat hij de nieuwe zaak pas kan oplossen wanneer hij de oude heeft opengebroken. Maar er zijn bijna tien jaar verstreken: jaren waarin herinneringen zijn vervaagd, getuigen zijn verdwenen en bewijsstukken zijn kwijtgeraakt. Er is maar één persoon die Will kan helpen een meedogenloze moordenaar op te sporen: zijn vriendin Sara Linton.

Tot slot

Ik had natuurlijk nog veel meer boeken kunnen noemen. Zowel fictieve verhalen als de management boeken. Maar deze boeken staan in ieder geval stuk voor stuk nog op mijn te lezen lijstje en ik beloof je: aan het eind van de zomer is die lijst een stuk korter! Ik ben benieuwd: welke van bovenstaande boeken heb jij al gelezen en welke ga jij nog lezen?